چالش توزیع واکسن کووید-۱۹ شرکت فایزر به سراسر جهان به دغدغه مهم دولتمردان تبدیل شده است. از آنجایی که این واکسن باید در دمای منفی ۷۰ درجه سانتیگراد نگهداری شود، حملونقل جهانی آن بهویژه از طریق هوایی مانعی بر سر راه برخی کشورهای در حال توسعه ایجاد کرده است.
او چندی پیش در یک برنامه تلویزیونی تأکید کرد که ایران به برنامه جهانی کواکس (covax) اعلام کرده که واکسن فایزر را نمیخواهد، چون برای نگهداری این واکسن به دمای منفی ۷۰درجه نیاز است و ایران چنین امکاناتی ندارد. برنامه کواکس که با حضور ۷۶کشور جهان دنبال میشود، زیر نظر سازمان جهانی بهداشت قرار دارد و هدف آن کمک به خرید و توزیع واکسن کرونا در همه کشورهای جهان است.
چالشهای انتقال واکسن
اما در شرایطی که شرکت فایزر برای توزیع، جعبههای مناسب ویالهای واکسن درنظر گرفته است، چرا همچنان حملونقل هوایی و حتی زمینی آن در مسافتهای طولانی چالشبرانگیز است؟
دکتــر «کیـــت اوبرین» مدیر بخش ایمنسازی، واکسنها و بیولوژیکهای سازمان بهداشت جهانی وظیفه مهم پیشرو را به صعود به بلندترین قله کوه جهان تشبیه میکند. بهگفته او تولید واکسن و دریافت مجوز استفاده مانند ساختن کمپ پایه در پایین اورست و تحویل واکسن مانند رسیدن به قله است.
بهعبارت دیگر اوبرین معتقد است که ساخت این واکسن در شرایطی که یک رکورد تاریخی در دنیای واکسنها بهحساب میآید، اما به نسبت حمل و توزیع آن بسیار کار سادهتری بوده است: صادقانه بگویم که در هر کشوری در مورد چگونگی حمل و توزیع سریع آن چالشهای بهخصوصی وجود دارد.
منبع: با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از شریان
دیدگاه خود را بنویسید