امروز سومین سالگرد حادثهای تلخ در قلب عروس سپید زاگرس را میگذرانیم و تقویم یادآور لحظاتی لبریز از بغض، اشک، امید، جانفشانی و هر واژهای است که در قاموس آن روزها می گنجد. صبح روز ۲۹ بهمن ماه سال ۱۳۹۶ برای همیشه در تقویم این خاک ثبت شد و دنایی غمگینتر از هر زمان در قاب تصویرها رخ نمایی کرد. سقوطی که در قلب آن ۶۶ نفر برای همیشه آسمانی شدند و تقویمهای خبری همچنان در ابعاد آن فاجعه لنگ میزنند.
روایت آن روز
هواپیمای ای تی آر ۷۲ – ۵۰۰ هواپیمایی آسمان در صبحی زمستانی تهران را به مقصد آسمان ترک کرد. پرواز بی پایانی که مقصدش از شهر یاسوج به سمت آسمان تغییر مسیر داد و برای همیشه از رادار دنیا محو شد.
لحظات اولیه مخابره خبر سقوط همه را بهت زده، گریان و آشفته کرده بود. صبح بارانی یاسوج حکایت از آسمانی شدن غم انگیز فرشتگان پرواز ابدی داشت.
هیچ ردی در ۷۲ ساعت ابتدایی از هواپیما به دست نیامد.
در سومین روز از سقوط هواپیما، دنا مه از چهره گرفته بود، پهپادها و هواپیماهای شکاری ارتش از محل هواپیما عکسبرداری کرده و محل سقوط مشخص شد.
پهپادها و پرندهها بر فراز دنا به پرواز در آمدند و در ساعت ۹ صبح یکی از بالگردها خبر از یافتن لاشه هواپیما میدهد.
شیب ۷۰ درجه محل سقوط امکان فرود بالگرد را منتفی کرده و در محل سقوط ارتفاع برف به چهار متر میرسد، یک گروه محلی به قله صعود میکنند و گروه امدادی و تکاوران نیز به نزدیکی محل هلی برن میشوند.
ساعت چهار بعد ازظهر اولین گروه کوهنوردان محلی به محل سقوط می رسند، تا چشم کار میکند درد است و رنج و غم هجران فرزندانی از دنا که در برفها آرمیدهاند.
امیدهایی که شاید تا پیش از این وجود داشت، به یاس بدل شد و ۶۶ مسافر این پرواز به خاطرهای از یک حادثه اسفناک بدل شدند که تا ابد در یادها خواهند ماند.
دمای هوا در محل سقوط به منفی ۱۵ درجه میرسد و با وجود همه تلاشها انتقال از طریق بالگرد میسر نمیشود و اولین محموله پیکرها توسط تکاوران و کوهنوردان تخصصی و گروههای امدادی به پایین قله حمل میشود.
روزها میگذرد و سرانجام در نوزدهم اسفندماه پیکر ۴۶ مسافر پرواز ۳۷۰۴ تعیین هویت میشود و تا پایان خردادماه نیز همه پیکرها تعیین هویت میشوند و در چهارم تیرماه پس از ۱۲۸ روز تلاش، عملیات پایان مییابد.
اما در این میان، روزها گذشت و تا امروز که سه سال از سقوط هواپیمای یاسوج میگذرد، هنوز هم این سقوط در هالهای از ابهام است.
ادای احترام به یادمان جانباختگان حادثه سقوط هواپیمای تهران – یاسوج
“حسین کلانتری” استاندار کهگیلویه و بویراحمد و جمعی از مدیران استانی در محل یادمان هواپیمای پرواز ۳۷۰۴ شرکت هواپیمایی تهران – یاسوج حضور یافته و به جانباختگان این پرواز ادای احترام کردند.
گفتنی است؛ هواپیمای ای تی آر ۷۲ – ۵۰۰ هواپیمایی آسمان در صبحی زمستانی تهران را به مقصد آسمان ترک کرد.
لازم به ذکر است؛ این هواپیما ۵۰ دقیقه پس از پرواز به دلیل شرایط جوی به کوه دنا برخورد کرد.
این هواپیما نزدیک روستای دینه و در ۱۴ مایلی یاسوج به دلیل شرایط جوی سقوط کرد و هر ۶۶ مسافر و خدمه هواپیمایی تهران- یاسوج در این پرواز جان باختند.
خاطرات تلخ مدیرکل پزشکی قانونی کهگیلویه و بویراحمد
مدیرکل پزشکی قانونی استان کهگیلویه و بویراحمد از درگیری ۴ ماهه با موضوع سقوط هواپیمای تهران- یاسوج گفت و افزود: نمای کلی سالن تشریح پزشکی قانونی این استان پس از تحویل گرفتن محموله های بافت های انسانی وحشتناک بود.
«کامروز امینی» از خاطرات تلخ حادثه سقوط هواپیمای تهران – یاسوج در ۲۹ بهمن سال ۹۶ یاد کرد و به ایسنا گفت: در این سانحه هوایی ۶۶ نفر از مردم کشور که تعداد زیادی ازآنها از اهالی استان کهگیلویه و بویراحمد بودند به رحمت خدا رفتند.
وی با اشاره به خدمات پزشکی قانونی در این واقعه تلخ اظهار کرد: پس از اینکه این حادثه هوایی به وقوع پیوست، خیلی ار دستگاهها، درگیر کار و جستجو بودند که پزشکی قانونی با شناسایی و احراز هویت اجساد بار روحی عمیقی را بر دوش داشت چراکه همزمان باید هم اطلاع رسانی از وضعیت شناسایی اجساد می کرد و هم مردم و خانواده های داغدار جانباختگان پیگیر بودند.
امینی تصریح کرد: در آن موقع نمای کلی سالن تشریح پزشکی قانونی استان کهگیلویه و بویراحمد وحشتناک بود, من و همکارانم پروسه سختی را سپری کردیم چراکه پر از استرس و فشار روانی بود. طی ۴ ماه، شبانه روز درگیر سقوط هواپیمایی تهران- یاسوج بودیم و محموله های بافت های انسانی را تحویل می گرفتیم که قطعات متلاشی شده انسان بودند؛ سعی داشتیم تاخیر در تحویل جسد نشود و پس از تحویل محموله ها بلا فاصله کار شناسایی را شروع می کردیم و البته خدمات عادی خود را نیز داشتیم.
وی با اشاره به همکاری همکاران از استان فارس برای شناسایی اجساد جانباختگان سانحه هوایی، ادامه داد: معمولا ساعت ۲۱ تا ۲۲ شب محموله های قطعات انسانی جانبالختگان به دست ما در پزشکی قانونی می رسید و در بعضی اوقات همزمان با اذان صبح، کار شناسایی به اتمام می رسید.
مدیرکل پزشکی قانونی استان کهگیلویه و بویراحمد شناسایی در روز های آخر جستجوی اجساد جانباختگان پرواز تهران- یاسوج به دلایلی سخت تر شد. در هر حال تجربه بزرگی در آن دوران کسب شد چراکه کار تخصصی بود و گروههای مختلفی باید با هم هماهنگ می شدند و تا آن موقع چنین چیزی را تجربه نکرده بودیم.
کتاب مسافران آسمان به یاد سانحه پرواز تهران یاسوج
در آستانه ۲۹ بهمن سالروز سقوط هواپیمای مسافربری آسمان در مسیر تهران یاسوج در سال ۹۶ دکتر سید علی سینا رخشندهمند نویسنده و عضو بنیاد ملی نخبگان ایران کتاب مسافران آسمان را به یاد ۶۶ مسافراین پرواز که در کوه دنا سقوط و نافرجام ماند به رشته تحریر درآورد.
وی که فوق دکتری زبان و ادبیات فارسی و نویسنده ۶۰ مقاله و ۱۵ جلد کتاب است گفت: این کتاب با هدف گرامی داشته یاد مسافران پرواز هواپیمایی آسمان که در دنا آسمانی شدند تالیف شد.
دکتر رخشندهمند افزود: با توجه به پراکندگی مکانی خانواده جانباختگان در سراسر کشور با تمامی این خانوادهها دیدار و زندگی نامه و مطالبی در مورد همه مسافران جمع آوری شده است.
وی که پژوهشگر نمونه کشور در دو سال پیاپی است ادامه داد: این کتاب شامل زندگینامه، خاطرات، دل نوشتهها، اشعار و تصاویر و در ۵۰۸ صفحه است که بخشی از آن به کمک خانم دکتر زهرا حسینی عضو هیئت علمی دانشگاه جهرم انجام شد.
دکتر رخشندهمند نویسنده کتاب سال در رشته زبان و ادبیات فارسی گفت: اشعار و متون ۲۲۴ نفر از شاعران و نویسندگان به فارسی و لری از جلوههای ویژه این کتاب است.
علی سینا رخشندهمند متولد بخش سرفاریاب در شهرستان چرام ۴۰ ساله استاد ادبیات دانشگاههای تهران است.
در هواپیمای مسافربری پرواز تهران یاسوج در روز بارانی وبرفی ۲۹ بهمن سال ۹۶ حدود ساعت ۹ قبل از رسیدن به فرودگاه یاسوج در برخورد با کوه دنا ۶۶ مسافر و کادر پرواز آن جان باختند.
منبع : با اندکی تلخیص و اضافات برگرفته از خبرگزاری مهر / خبرگزاری ایسنا / خبرگزاری صدا و سیما
دیدگاه خود را بنویسید